O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Bohus-kastély

 

                                   – épített környezet –

 

Története

A szlovák Bohus család 1749-től része Világos és a környék történetének, ekkor nevezték ki Bohus Imrét a világosi uradalom igazgatójának. 1755-ben Mária Terézia bárói rangot adományozott a családnak. A család ezután klasszicista kastélyt építtetett magának, melyhez a világosi várból is hordtak köveket. A földszintes, 30 szobás, U alakú épület udvart fog közre, bejáratát dór oszlopok díszítik.

A kastély kiemelkedő magyar történelmi jelentőségét az adja, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó napjaiban, 1849. augusztus 12-én, az orosz cári hadsereg előtti fegyverletétel szándékával Világosra érkezett magyar főparancsnok, Görgei Artúr itt szállt meg. A Kossuth által ekkor már polgári és katonai teljhatalommal felruházott Görgei e házban írta alá a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot. Magára a tényleges fegyverletételre egy nappal később, 13-án került sor a település melletti mezőn.

 

A kastély ma

 

A kastélyt és környezetét 2014-ben felújították. 

Jelenleg a világosi születésű, neves román író, Ioan Slavici (1848-1925) tárgyait bemutató múzeumnak ad otthont. Ugyancsak a kastély épületében látható az a kiállítás, amelyet Emil Montia (1882-1965) híres zeneszerzőnek szenteltek, aki élete nagy részét Világoson töltötte.

A fegyverletételre az az asztal emlékeztet, amelynél Frolov orosz tábornok és Görgei tárgyaltak.

Nem messze a kastély épületétől található Antonei Bohus szobra: őt az 1848-49-es forradalom után bebörtönzött forradalmárok támogatása tette híressé.

Tudtad-e?

  • A klasszicizmus olyan építészeti stílus, mely az ókori római és görög épületeket idézi meg.
  • Bohusné Szőgyény Antónia Világoson óvodát és német-magyar vegyes tannyelvű iskolát alapított az 1840-es években; emlékét szobor őrzi a településen.
  • Görgei Artúr eredeti foglalkozása vegyész volt; a szabadságharc előtt ezen a területen jelentős eredményeket ért el. Nevét 1848-ig Görgey-nek írta.