O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Kaszoja

A török kor emlékeitől a modern szobrokig kínál látnivalókat.

Máriaradna búcsújáróhely és a ménesi borvidék történelmi múltra tekintenek vissza, az újabb idők látnivalóit pedig a Szoborpark és képviseli.

Az üdülni és fürdőzni vágyók is találnak kikapcsolódási lehetőséget ezen a vidéken. Világoson született és élt a neves román író, Ioan Slavici. A kaszolyai kirándulóközpont meetingek szervezésére is alkalmas.

Természeti értékek


Kaszoja (Casoaia) a Zarándi-hegységben található Romániában. Növényzete a középhegységek sajátosságait mutatja, a környező területeken a gyertyános-tölgyesek jellemzőek, a magasabb régiókban bükkösöket találhatunk. A fák alatt málnát (Rubus idaeus), szedret (Rubus fruticosus) és kakukkfüvet (Thymus sp.) is találhatunk. A terület állatvilága is gazdag, több lepkefajjal is találkozhatunk, ilyen a közönséges boglárka (Polyommatus icarus), a fehérsávos lepke (Neptis sappho) vagy a citromlepke (Genopteryx rhamni). Több hüllőfaj is él itt, például az erdei sikló (Elaphe longissima), a fürge gyík (Lacerta agilis), de még keresztes viperát (Vipera berus) is láthatunk. A terület nagyobb testű emlősök élőhelye is, mint a farkas (Canis lupus), a róka (Vulpes vulpes) vagy a vaddisznó (Sus scrofa).