O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-
2018.12.01-2020.12.31.
ROHU-161
Ménesi borvidék
- kulturális örökség; agrár- és élelmiszergazdaság -
Története
A Ménesi borvidék több községet magába foglaló, történeti borvidék. Évszázadok óta országos viszonylatban is híres bort termelnek. Jelentős szerepet játszottak a borkereskedelemben is. A Ménesi borvidék szőlőtermő helységei: Solymosvár, Kladova, Pálosbaracka, Ópálos, Ménes, Gyorok, Aradkövi.
„Borértő, borszerető közönség körében ismert, okiratilag igazolt tény, hogy Gizella királyné a bakonybéli apátságnak nyolc szőlőt és ugyanannyi vincellért adományozott a ménesi határban levő Makra hegyen. Felvettem a kapcsolatot a bakonybéli apátsággal, az ott tevékenykedő egyházi személyek megtalálták a pannonhalmi apátság levéltárában a szóban forgó okiratot, ennek tiszteletére két házasítást készítettem, az egyik neve Keszla – Gizella királynő akkori neve –, másik a Makra. Ezzel is rá akarom irányítani a figyelmet e magyar borvidék történelmi jelentőségére. A ménesi borvidékről magyar királyok sora ivott bort, csak ez még nincs a köztudatban.” Balla Géza
Balla Géza Pincészet
- A Balla-pincészet megálmodója Dr. Balla Géza
- Szőlészeti-borászati vállalkozását 1999-ben alapította
- 2004-ben a temesvári Agrártudományi Egyetemen borászatból doktori címet szerzett
- 2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője
- A Magyar Borakadémia és a Pannon Bormíves Céh tagja
Borok
- A pincészet legismertebb fehérborai: Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos fehér, Furmint
- Vörösborok közül népszerű: Kadarka, Kékfrankos és a 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka
- A pincészet büszkesége a kadarkából készülő, Kadarisszima névre keresztelt aszú típusú vörösbor
- Világfajták: a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból készült borházasítások
Tudtad-e?
- A Ménesi borvidék az Arad-hegyaljai borvidék része
- A Maros közelsége, az időjárás, valamint a vidék talajadottsága a vörösboroknak kedvez
- A Ménesi borvidéket a kadarkából készült vörösborok Európában is ismertté tették
- A borvidék különlegessége a vörös aszú
- A ménesi aszú a leghíresebb vörös aszúbor
- Az aszú borkülönlegesség, amelyet úgy készítenek, hogy a szőlőtőkén aszalódott és nemes rothadást kapott szőlőszemek megtaposott aszúpépjéhez bort vagy mustot adnak
- Az aszú különlegessége speciális gombafertőzésnek (bothrytis) köszönhető, amely ellen a borászok permetezéssel is védekeznek
- Ahhoz, hogy a nemespenész megtelepedjen a szőlőn, és meginduljon az aszúsodás, a szemeknek ki kell repedni
- Az aszú létrejöttét elősegítő gomba olyan enzimet termel, amely lebontja a szőlő színanyagát, kihívás elé állítva ezáltal a vörös aszút előállító borászokat
- A vörösborokat különböző méretű hordókban 1,5 - 2 évig, majd a palackozás után további 6 - 8 hónapig érlelik
- A Keszla ménesi bor neve Gizella királynőre, a területről szóló első adománylevél írójára utal
1839 Fényes Elek: Magyarországnak, s a hozzá kapcsolt tartományoknak mostani állapotja statistikai és geographiai tekintetben. 4. kötet
https://play.google.com/books/reader?id=rrU5AQAAMAAJ&hl=hu&pg=GBS.PA472
https://erdelyinaplo.ro/interju/menesi-bor-a-magyar-kiralyok-neduje
https://bor.mandiner.hu/cikk/20130102_balla_geza_voros_aszu