O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.05.31.

ROHU-161

Ménesi borvidék

 

                        - kulturális örökség; agrár- és élelmiszergazdaság -

Története

A Ménesi borvidék több községet magába foglaló, történeti borvidék. Évszázadok óta országos viszonylatban is híres bort termelnek. Jelentős szerepet játszottak a borkereskedelemben is. A Ménesi borvidék szőlőtermő helységei: Solymosvár, Kladova, Pálosbaracka, Ópálos, Ménes, Gyorok, Aradkövi.

„Borértő, borszerető közönség körében ismert, okiratilag igazolt tény, hogy Gizella királyné a bakonybéli apátságnak nyolc szőlőt és ugyanannyi vincellért adományozott a ménesi határban levő Makra hegyen. Felvettem a kapcsolatot a bakonybéli apátsággal, az ott tevékenykedő egyházi személyek megtalálták a pannonhalmi apátság levéltárában a szóban forgó okiratot, ennek tiszteletére két házasítást készítettem, az egyik neve Keszla – Gizella királynő akkori neve –, másik a Makra. Ezzel is rá akarom irányítani a figyelmet e magyar borvidék történelmi jelentőségére. A ménesi borvidékről magyar királyok sora ivott bort, csak ez még nincs a köztudatban.” Balla Géza

 

Balla Géza Pincészet

  • A Balla-pincészet megálmodója Dr. Balla Géza
  • Szőlészeti-borászati vállalkozását 1999-ben alapította
  • 2004-ben a temesvári Agrártudományi Egyetemen borászatból doktori címet szerzett
  • 2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője
  • A Magyar Borakadémia és a Pannon Bormíves Céh tagja

Borok

  • A pincészet legismertebb fehérborai: Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos fehér, Furmint
  • Vörösborok közül népszerű: Kadarka, Kékfrankos és a 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka
  • A pincészet büszkesége a kadarkából készülő, Kadarisszima névre keresztelt aszú típusú vörösbor
  • Világfajták: a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból készült borházasítások

Tudtad-e?

  • A Ménesi borvidék az Arad-hegyaljai borvidék része
  • A Maros közelsége, az időjárás, valamint a vidék talajadottsága a vörösboroknak kedvez
  • A Ménesi borvidéket a kadarkából készült vörösborok Európában is ismertté tették
  • A borvidék különlegessége a vörös aszú
  • A ménesi aszú a leghíresebb vörös aszúbor
  • Az aszú borkülönlegesség, amelyet úgy készítenek, hogy a szőlőtőkén aszalódott és nemes rothadást kapott szőlőszemek megtaposott aszúpépjéhez bort vagy mustot adnak
  • Az aszú különlegessége speciális gombafertőzésnek (bothrytis) köszönhető, amely ellen a borászok permetezéssel is védekeznek
  • Ahhoz, hogy a nemespenész megtelepedjen a szőlőn, és meginduljon az aszúsodás, a szemeknek ki kell repedni
  • Az aszú létrejöttét elősegítő gomba olyan enzimet termel, amely lebontja a szőlő színanyagát, kihívás elé állítva ezáltal a vörös aszút előállító borászokat
  • A vörösborokat különböző méretű hordókban 1,5 - 2 évig, majd a palackozás után további 6 - 8 hónapig érlelik
  • A Keszla ménesi bor neve Gizella királynőre, a területről szóló első adománylevél írójára utal