O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Ásotthalom; Rákosi-bunkerek

 

                                  - épített örökség -

Történetük

1952-től 1955-ig építették az egykor – persze nem hivatalosan – Rákosi-vonalnak is nevezett Déli Védelmi Rendszert, amely a jugoszláv hadsereg támadása ellen védte volna az országot. A „magyar Maginot-vonalnak” is nevezett erődrendszer védvonala majd 630 kilométeren húzódott az ország déli határvidékén, Szegedtől az Őrségig, Algyő és Lenti között. Találunk például bunkereket Újszegeden, a Kamaratöltésen és a Maty-éri evezőspálya környékén is, a tanyavilágban az sem ritka, hogy magántulajdonos földjére épült bunker és két-három lőállás.

A Déli Védelmi Rendszert 7 megye területén 223 védőkörlettel tervezték meg, amelyből 91-et építettek ki. Csongrád megyében 21 épült meg a tervezett 30-ból.

Az erődítmények nem egy vonalban, hanem „bokrokban” helyezkedtek el. A bunkerek építése központilag meghatározott tervek szerint történt. Az objektumok vasbetonból készültek, földbe mélyített, méteres falvastagságú erődítmények voltak, amelyek összeköttetésben is álltak. A vezetők úgy gondolták, hogy vész esetén egyik bunker fedezni tudja a másikat. A bunkerek között az igazi kapcsolatot a futóárkok kialakítása jelentette. Ezekben a katonák feltűnés nélkül és biztonságosan közlekedhettek, és az utánpótlást biztosíthatták volna. A futóárok falait ki kellett bélelni vályoggal, náddal vagy rőzsével, mivel az alföldi homokos területeken a futóárok pályákat a szél könnyedén betemethette volna.

Mára csak a betonépítmények maradtak meg. A földből, vályogból, téglából felhúzott építményeket, erődített állásokat, lövészárkokat könnyű volt elbontani.

 

 

     

    Tudtad-e?

    • A bunker jelentése „betonból épült, földbe süllyesztett erőd(ítmény),  fedezék”,  illetve ásott óvóhely.
    • A hadászatban az ellenség megtévesztésére szolgálnak a részben föld alatti, álcázott építmények.
    • Bunkereket egy-egy tanya területére is építettek a gazda megkérdezése nélkül: mára ebből előnyt kovácsoltak, mert a tanya egy épülettel bővült. Mostanában főleg tárolási funkciót tölt be, például burgonyatároló, boros pince, istálló, ól.