O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Ásotthalom; Back-kápolna és erdei pihenőhely

 

          – épített környezet –

Története, leírása

A Szegedet Bajával összekötő 55-ös út mentén, Ásotthalomtól néhány kilométerre áll a Back-kápolna, amelyet a helybeliek Erzsébet-kápolnának is neveznek. A szürke tégla épületet Back Bernát  emeltette – ahogyan azt egy emléktábla is rögzíti – „korán elhunyt, felejthetetlen fia, Dr. Begavári Back Ottó emlékére” 1937-ben. Az épület bejáratát gazdagon faragott, fából emelt parabolaív veszi körül.

Begavári Back Bernát (Szeged, 1871. nov. 4. – Gyón, 1953. jan. 7.): vállalkozó, malomtulajdonos és politikus volt. A Vidéki Malomiparosok Országos Egyesületének alapítója és 3 évtizeden át társelnöke, valamint elnöke volt a Szeged–Csongrádi Takarékpénztárnak, a Közraktár és Malomipar Rt.-nak, a Szegedi Kenderfonógyár Rt.-nak és az Orion Bőrgyár Rt.-nak, 1924-ben kormányfőtanácsosi címet kapott és németalföldi konzul lett. 1927-től 1939-ig Szeged képviselője volt a felsőházban. Jelentős műgyűjteményt alakított ki: holland festők művei, modern francia és új magyar festészet remekeit, szegedi festőktől pedig Korányit, Joachimot és Nyilasyt gyűjtött. Alapítványt tett a szegedi hadi árvák és rokkantak javára, valamint népkonyhát létesített.

Az alapító az kápolnát feleségéről, Eisenstädter Erzsébetről nevezte el.. A házaspár fából faragott stalluma (kóruspad) ma is megtalálható a kápolnában. Azonosításában a látogató segítségére van a pad háttámláján ábrázolt két védőszent: Bernát és Erzsébet domborműve. Árpád-házi Szent Erzsébet alakja az épület fából készült homlokzatán kialakított kis fülkében is helyet kapott, a mai látogató a szobornak azonban már csak hűlt helyét találja, ugyanis sajnos ellopták.

A kápolnát Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. Évente kétszer, Nagyboldogasszonykor (augusztus 15.) és Magyarok Nagyasszonya ünnepén (október 8.) gyűlik össze itt szentmisére a környező falvak és tanyák népe.