O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-
2018.12.01-2020.12.31.
ROHU-161
Sándorfalva; Nádas-tó
-
Leírása
A település különleges földrajzi helyzetű, mivel két, eltérő jellegű két táj határán, a Dorozsma–Majsai-homokhát és a Dél-Tisza-völgy találkozásánál fekszik. Környékén a homokhát átlagosan 82-85 méteres tengerszint feletti magasságú, míg a Tisza-völgy 80 m alatti.
Ez a kettősség jól tükröződik jellegzetes talajaik eltérésében, amely maga után vonja természetes növénytakarójuk változatosságát és mezőgazdasági hasznosításuk különbözőségét is. Az erősen szikes talajú, buckaközi laposokban és a Fehér-tó körül egykor sokkal nagyobb kiterjedésben előforduló növénytársulást a vegetációs időszak nagy részében víz borítja. Ez a vízborítás általában sekély (25-50 centiméter), de magas sótartalmú, legtöbbször erősen lúgos kémhatású. A legnagyobb vízmélység a tavaszi hóolvadást követően alakul ki, majd természetes körülmények között folyamatosan apad, miközben a víz egyre sósabbá válik, egyre inkább bepárlódik. A vegetációs időszak végére ennek a társulásnak az élőhelye fokozatosan kiszárad. Mivel ezeket a szélsőségeket az itt élő növényeknek el kell viselniük, csak néhány faj tud ilyen körülmények között megmaradni. A kiszáradás után ezeken a helyeken új, sótűrő növények telepednek meg, például magyarpalka, sziki útifű és ősszel a szikest lila színbe öltöztető sziki őszirózsa. Más növények is alkalmazkodnak a vízszint csökkenéséhez, és vízi formából szárazföldi formába alakulhatnak, mint például az 5–30 centiméteres buga virágzatú fehér tippan. A mélyebb rétek, legelők jellemző növénye a tarackos tippan, az ecsetpázsit és a tömegesen előforduló mézpázsit.
A tocsogókat tavasszal bíbicpárok veszik birtokba, a mélyebb vizű nádasokban pedig az utóbbi évtizedekben újra fészkel a nyári lúd. Mint általában a sziki társulások, ez a társulás is veszélyeztetett, mind természetes okok (kiszáradás), mind lecsapolásuk, területvesztésük miatt.
Tudtad-e?
- Egykor a szikes talajokon vagy a tavakban található sziksót összesöpörték, megfelelő mennyiségű hamu és mész hozzáadásával lúgot főztek belőle, melyet háziszappan előállításához használtak.
- Javaslat a „Nádas-tó” települési és tájegységi értéktárba történő felvételéhez. https://sandorfalva.hu/wp-content/uploads/2016/10/N%C3%A1das-t%C3%B3.pdf
- Sándorfalvi Tanösvény. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1KEaiZeEPFMSSzT26p-xeyxkk_bQ&msa=0&ll=46.36573301253772%2C20.070450738225418&z=13