O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Aranyosfői (Scarisoarsa) jégbarlang

 

       - természeti környezet -

Az Erdélyi-szigethegység egyik legérdekesebb látnivalója az aranyosfői jégbarlang a Bihar-hegységben. A festői környezetben fekvő, a jégkorszakból megmaradt, eljegesedett barlang látogatása felejthetetlen élményt ígér.

Története, leírása

A barlang felfedezésének pontos dátuma nem ismeretes. Elsőként 1863-ban készített útleírást és térképet Adolf Schmidl, a neves geográfus a földalatti jégbarlangról. Fenyvesek és erdei tisztások övezte ösvényeken közelíthető meg a tengerszint felett 1165 méteren elhelyezkedő barlang. Meredek sziklafal melletti hosszú lépcsősoron lehet leereszkedni a barlang bejáratához. 720 méteren, mintegy 105 méter mélyre ereszkedhetünk a hegy gyomrába.

Az út első szakasza egy 50 méteres lefelé tartó vaslépcső, mely a Nagyterembe visz, innen három további terem nyílik. Jelenleg az egyik lezárt, az Előcsarnok és a Templom nevű látogatható; az utóbbiban több mint 100 állócseppkő látható. Az olyan lezárt szakaszok, mint a Tündérpalota vagy az Új-Templom csak külön engedéllyel járhatók be. Az itt tömörülő jég térfogata 75 000 köbméternyi, vastagsága eléri a 26 métert. A levegő hőmérséklete nyáron is csak 1 Celsius fok, ez hidegebb évszakban -7 alá is csökkenhet. A Bihar-hegyi „jégverem” a romániai jegesbarlangok közül a legnagyobb, lenyűgöző természeti csodaként kihagyhatatlan turisztikai látványosság.

Napjainkban természetvédelmi okok miatt korlátozott útvonalon, meghatározott napokon látogatható. Pár évvel ezelőtt új, LED-es technológiával ellátott világítási rendszert szereltek fel a barlangban, úgyhogy már fejlámpára sincs szükség.