O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.05.31.

ROHU-161

Papanași (román túrófánk)

 

                         - turizmus és vendéglátás -

Leírás és recept

A farsangi időszak elengedhetetlen édessége a fánk, amelynek nemzetenként különböző változataival találkozhatunk. A papanași (ejtsd: pápánás) a román konyha kedvelt csemegéje. Jellegzetessége, hogy két részből áll – egy nagyobb lyukas fánkból, és egy kisebb gombócból a közepén. A papanașit tálalhatják tejföllel, lágy sajttal, vagy savanykás ízű lekvárral (pl. áfonya).  Vannak, akik csak grízzel, mások gríz és liszt keverékével készítik, de létezik csak lisztes változat is – ennek az az előnye, hogy nem kell pihentetni, rögtön lehet sütni, így pedig tényleg gyorsan elkészül.

 

Hozzávalók:

  35 dkg krémesebb tehéntúró

  1 tojás

  24 dkg liszt

  8 dkg porcukor

  1 citrom reszelt héja

  1 teáskanál vanília-kivonat

  1 teáskanál sütőpor

  olaj a sütéshez

  tejföl és áfonyalekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, és elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport és egy csipet sót összevegyítünk, majd kanalanként a túrós masszához adjuk keverés mellett. Amikor már kezd nehezen keverhetővé válni, kézzel dolgozzuk hozzá a maradék lisztet.

Lisztezett felületre borítjuk, gombóccá formázzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik részből kicsípünk 1-1 diónyi darabot, kis golyóvá formázzuk. A maradék tésztákat is gombóccá formázzuk, majd lelapítjuk, és a közepükbe lukat formázunk, hogy könnyebben átsüljenek.

 

Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes tűzön szép pirosra sütjük, többször megforgatva. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A nagyobb fánkokat meglocsoljuk tejföllel és áfonyalekvárral, a kis fánkgolyókat a tetejükre tesszük, és porcukorral meghintve tálaljuk

 

Tudtad-e?

  • A fánk eredetéről több elmélet létezik: Marie Antoinette francia királynéhoz köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik ez a kelt tésztából készült, olajban sült édesség.
  • Hazánkban kedvelt változatai: a forgácsfánk, a farsangi fánk, a szalagos fánk, illetve a vaníliakrémmel töltött képviselőfánk.