O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-
2018.12.01-2020.12.31.
ROHU-161
Papanași (román túrófánk)
- turizmus és vendéglátás -
Leírás és recept
A farsangi időszak elengedhetetlen édessége a fánk, amelynek nemzetenként különböző változataival találkozhatunk. A papanași (ejtsd: pápánás) a román konyha kedvelt csemegéje. Jellegzetessége, hogy két részből áll – egy nagyobb lyukas fánkból, és egy kisebb gombócból a közepén. A papanașit tálalhatják tejföllel, lágy sajttal, vagy savanykás ízű lekvárral (pl. áfonya). Vannak, akik csak grízzel, mások gríz és liszt keverékével készítik, de létezik csak lisztes változat is – ennek az az előnye, hogy nem kell pihentetni, rögtön lehet sütni, így pedig tényleg gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
35 dkg krémesebb tehéntúró
1 tojás
24 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília-kivonat
1 teáskanál sütőpor
olaj a sütéshez
tejföl és áfonyalekvár a tálaláshoz
Elkészítés: A túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, és elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport és egy csipet sót összevegyítünk, majd kanalanként a túrós masszához adjuk keverés mellett. Amikor már kezd nehezen keverhetővé válni, kézzel dolgozzuk hozzá a maradék lisztet.
Lisztezett felületre borítjuk, gombóccá formázzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik részből kicsípünk 1-1 diónyi darabot, kis golyóvá formázzuk. A maradék tésztákat is gombóccá formázzuk, majd lelapítjuk, és a közepükbe lukat formázunk, hogy könnyebben átsüljenek.
Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes tűzön szép pirosra sütjük, többször megforgatva. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
A nagyobb fánkokat meglocsoljuk tejföllel és áfonyalekvárral, a kis fánkgolyókat a tetejükre tesszük, és porcukorral meghintve tálaljuk
Tudtad-e?
- A fánk eredetéről több elmélet létezik: Marie Antoinette francia királynéhoz köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik ez a kelt tésztából készült, olajban sült édesség.
- Hazánkban kedvelt változatai: a forgácsfánk, a farsangi fánk, a szalagos fánk, illetve a vaníliakrémmel töltött képviselőfánk.