O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Ásotthalom; batáta

     - agrár- és élelmiszergazdaság - 

Leírása

A szubtrópusok egyik legelterjedtebb tápláléka az édesburgonya (Ipomoea batatas). Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A termesztése és a fogyasztása például az Egyesült Államok déli államaiban a burgonyánál nagyobb arányú. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.

A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény.

Hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik, amelyből növényenként általában 4-10 darab alakul ki. Ezek felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga vagy piros. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér vagy világos szürke színű a húsa, a héja pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, héja sárgás színű, íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít.

Az édesburgonya gyökere szénhidrátban és béta-karotinban gazdag, Az értékes ásványi anyagok (kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink) mellett C-vitamint, B1, B2, B6 és E-vitaminokat is tartalmaz.  Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Hogyan fogyasszuk az édesburgonyát?

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle; általában elmondható, hogy a rebarbara, a sütőtök és a burgonya elkészítési módjaihoz hasonlít a felhasználási területe.

Trópusi termesztő helyein - ahol az erre szakosodott gazdaságokban tonnaszámra termesztik, és egyes fajtákon több kilós gumó-óriások is előfordulnak -, a lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák, illetve szeszt is főznek belőle. Száraz, hűvös helyen ajánlatosabb tartani a felhasználásáig, mint hűtőszekrényben. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

A batáta Ásotthalmon

Az Ásotthalmon élő Váraljai család több mint húsz éve foglalkozik a Bivalyos tanyájukon az édesburgonya termesztésével; a ‘90-es évek elején Laoszból hazahozott néhány gumóval kezdték meg vállalkozásukat. Az itteni homokos talaj szerkezete és a különleges mikroklíma kedvez a trópusi növény termesztésének. Van már saját fajtájuk, az „ásotthalmi 12-es”-t ők nemesítették. A sárga húsú növény különlegessége a nagyobb hozama, egy bokor alatt akár 6-7 gumó is megnő, darabonként 60–70 dekásra.

Batáta-termesztéssel rajtuk kívül még 20-25 család foglalkozik a településen, sőt négy éve az önkormányzat közmunkaprogram keretében szintén belekezdett a termesztésébe. A helyi Batáta Baráti Kör keretein belül rendszeresen kicserélik tapasztalataikat a termelők

    .